vrijdag 9 december 2011

5V/6V: Masterclass IT is puzzling

Masterclass 'IT is puzzling'

30 maart 2012


Wie van puzzelen houdt, zal bijna zeker ook geinteresseerd zijn in informatica. In de informatica zijn we namelijk voortdurend bezig puzzels op te lossen, puzzels op allerlei niveau's: Hoe representeer ik mijn probleem? Wat is de optimale oplossing? Hoe programmeer ik die? Hoe interacteer ik optimaal met de gebruiker?

In deze masterclass wordt 's ochtends gewerkt met een Prolog programma dat Sudoku's kan oplossen. Prolog is een bekende logische programmeertaal die veel in de kunstmatige intelligentie wordt gebruikt, omdat een logische programmeertaal in feite geschikt is om te redeneren. Na een korte programmeerles in Prolog wordt een bestaand programma door jullie aangepast om meer dingen te kunnen. Programmeerkennis vooraf is trouwens niet nodig.

In de middag kijken we naar routeplanners zoals die tegenwoordig in bijna elke auto zitten. Zo'n routeplanner puzzelt een tijdje om de snelste route te vinden van A naar B. Hoe zo'n routeplanner dat doet, en wat efficient rekenen in de informatica eigenlijk betekent, dat is het onderwerp van het middagprogramma.  Opnieuw is er een les en een practikumgedeelte.

Programma

Het programma kun je hier vinden.

Voor wie?

Voor 5/6 vwo-ers.

Kosten

Eigen bijdrage € 30. Dit is inclusief lunch.