zondag 11 december 2011

6V: Natuurkunde 2012: Beweging in de cel op nanoschaal, speciaal voor meisjes

Natuurkunde 2012 programma 2: beweging in de cel op nanoschaal bekeken

In dit programma wordt gekeken naar beweging in levende materie op de schaal van de cel en van enkele moleculen. Bijzonder aan dit tweede programma van de opleiding Natuurkunde is dat het zich expliciet richt op meisjes.
Natuurkunde gaat over de fundamenten van het bestaan en gedrag van de materie en ze speelt dan ook een grote rol in vele andere wetenschappen zoals bijvoorbeeld de biologie. Over de natuurkundige beschrijving van transport in de cel gaat dit programma. Je zult daarbij zien hoe gewoon en tegelijkertijd ongewoon de beweging van levende materie op nanoschaal is.

In deze LAPP-Top cursus wordt gekeken naar beweging in levende materie op de schaal van de cel en van enkele moleculen. Twee belangrijke soorten beweging worden tegenover elkaar gezet: diffusie en gerichte beweging. De samenstelling van een cel wordt behandeld en er wordt ingezoomd op een aantal onderdelen, waar deze twee fundamenteel verschillende transportverschijnselen de beweging controleren. Je leert meer over de natuurkunde van diffusie en over de rol van wrijving op nanoschaal. Bij de gerichte beweging leer je hoe een motoreiwit hiervoor energie opneemt en zul je deze eiwitten zelf aan het werk gaan zetten in het laboratorium.
De cursus wordt verdeeld over vijf middagen en één hele dag. Gedurende de bijeenkomsten worden hoorcolleges gegeven, er worden experimenten gedaan en uitgewerkt en er is een excursie naar het onderzoeksinstituut AMOLF in Amsterdam gepland.

Meer info vind je hier.

Geen opmerkingen: