dinsdag 13 maart 2012

Chemiebeurs voor studenten chemie!

Veelbelovende Utrechtse scheikundestudenten maken kans op extra beurs 

Veelbelovende studenten scheikunde aan de Universiteit Utrecht krijgen vanaf het studiejaar 2012-2013 de kans op een maandelijkse toelage van 500 euro. Het jaar daarna wordt dit beurzenstelsel landelijk uitgerold. De beurs is een initiatief van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) en wordt aankomend schooljaar uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit Utrecht. Het initiatief is noodzakelijk om het verwachte tekort aan bèta’s en technici terug te dringen.
De beurs, een gift bovenop de bestaande studiefinanciering, is bedoeld om te laten zien dat chemie heel goede kansen biedt voor excellente studenten. Zij worden geselecteerd door de deelnemende chemiebedrijven die de maandelijkse toelage beschikbaar stellen. De chemische industrie en de universiteiten hopen met het initiatief de instroom van jongeren te bevorderen: eerst naar een studie en vervolgens naar een baan in de chemiesector.
Voor de zogenoemde ‘Topsectorchemiebeurs’ komen volgend studiejaar maximaal vijf leerlingen in aanmerking die aan de Universiteit Utrecht gaan studeren. Vanaf het studiejaar 2013-2014 maken alle excellente scholieren kans op een beurs, mits zij een chemiegerelateerde opleiding gaan volgen aan een universiteit of hbo. Vanaf dat studiejaar komen maximaal 60 eerstejaarsstudenten (40 hbo en 20 wo) in aanmerking voor de extra beurs.
Het beurzenplan is een initiatief van de chemische industrie. Acties zoals deze zijn nodig vanwege het verwachte tekort aan bèta’s en technici, dat onder meer ontstaat door vergrijzing en ontgroening van de arbeidspopulatie.

Tijdens de Bachelorvoorlichtingsdag van de Universiteit Utrecht op 17 maart kunnen leerlingen meer informatie krijgen over dit initiatief.

Geen opmerkingen: