vrijdag 28 september 2012

Mars Curiosity lander vindt bewijs van water in het verleden op Mars

De Mars Curiosity lander die via een spectaculaire landing op 5 augustus op Mars geland is heeft gesteenten gevonden die wijzen op de vroegere aanwezigheid van water op Mars.

De gewaagde landing op Mars


Het is de eerste foto die bewijst dat het gebied waar de lander geland is, is ontstaan door een waterstroom die de krater binnenstroomde door een 30m diep en 700m breed kanaal.

De rots is een zogenaamd conglomeraat, kiezels die omringd zijn door zand dat versteend is. Door weersinvloeden slijt zo'n stuk steen af en vallen de kiezels voor de steen op de grond...

Conglomeraat op Mars (links) en op aarde (rechts)

De vorm van de kiezels wijst op een grote waterstroom die vroeger op Mars gestroomd moet hebben. De afgelegde afstand wijst op een waterstroom van enkele tientallen cm diep.

Wetenschappers waren er al vrijwel zeker van dat er water in deze krater gestroomd had, mede dankzij opnamen vanuit een satelliet die om Mars vliegt. Deze had al stromingspatronen waargenomen. Echter het daadwerkelijk zien van gesteenten op het oppervlak toont pas aan dat dit ook echt zo geweest moet zijn.

Geen opmerkingen: