dinsdag 19 maart 2013

Junior Science Erasmus MC

Op donderdag 17 januari 2013 is een groep  enthousiaste bovenbouw leerlingen met biologie in hun pakket samen met Mw. Taytelbaum op pad geweest om in de nieuwe collegezaal  van het onderwijscentrum van het Erasmus MC het  2e seminar over "Armoedig bloed" te volgen.
Mensen met bloedarmoede zijn moe, extreem moe. Meestal helpt het om meer ijzer te eten. Maar niet bij patiënten met erfelijke bloedarmoede (sikkelcelanemie of thalassemie). Zij hebben een genetische afwijking waardoor hun rode bloedcellen (vrijwel) geen zuurstof kunnen vervoeren. Gentherapie zou uitkomst kunnen bieden, maar het onderzoek hiernaar zat lange tijd muurvast.

Prof.dr. Sjaak Philipsen, celbioloog vertelde over zijn onderzoek waarin er wordt geprobeerd om de aanmaak van foetaal hemoglobine in mensen permanent te stimuleren. Als dat lukt, kunnen patiënten met erfelijke bloedarmoede mogelijk worden genezen.

Het 3e en laatste seminar van dit schooljaar is op donderdag 11 april 2013 : “Vieze vaten”.      

Jaarlijks sterven in Nederland ruim 20.000 mensen aan hart- en vaatziekten. Deze ziekten worden vaak veroorzaakt door aderverkalking. Vieze vaten dus! Vet en/of bindweefsel hoopt zich op in de slagaders. Er ontstaan plaques. De samenstelling van deze plaques bepaalt hoe gevaarlijk het vieze vat is. Artsen willen graag weten welk type plaque een patiënt heeft, maar om iemand te opereren om alleen maar te kijken… Medisch technologen spelen hierop in. Zij ontwikkelen geavanceerde apparatuur waarmee artsen zonder operatie toch in het lichaam van hun patiënt kunnen kijken. Een goed voorbeeld is een hartkatheter. Een dun buisje dat via de lies of de pols in de bloedvaten wordt gebracht en in de slagaders rond het hart ‘kijkt’ of er sprake is van een vernauwing.
Interesse? Snel aanmelden bij TAY@emmauscollege.nl : vóór 29 maart!(zie bericht op de ELO van 19 maart) Adres:Collegezaal 1, Onderwijscentrum Erasmus MC, Rotterdam 11 april 2013, 14:00 - 16:00 uur 

Inmiddels kan er al veel meer. Op de afdeling Biomedische Techniek van het Erasmus MC bedacht Ton van der Steen, medisch technoloog, onder andere een katheter die plaques kan bevoelen zonder ze aan te raken. Met geluid en infrarood licht wordt bepaald of er een plaque is, en waaruit deze bestaat.
Hoe is deze katheter ontwikkeld? Hoe wordt een idee een apparaat? Welke apparatuur zou Ton van der Steen nog graag ontwikkelen? Een seminar op het grensvlak tussen geneeskunde en techniek.


Je krijgt in de week van 2-5 april bericht of je meekunt (er zijn slechts 30 plaatsen).
Er zijn ook nog 3 OVO –uren mee te verdienen (evaluatieformulieren bij het decanaat inleveren in de mediatheek).
We hopen weer op een fijne en leerzame middag!

M.Taytelbaum, docente biologie

Geen opmerkingen: